onsdag 25. mai 2011

Logisk brist i gårsdagen nyhet: Høyere pensjon om du blir ufør.

Stoltenberg hadde en kommentar til dette eksempelet på pressekonferansen da uføremeldingen ble lagt fram: han bekreftet at det teoretisk kunne bli slik eksempelet viste. Men en 62 åring ville med å være 4 mnd mer i arbeid, tjene inn igjen den differansen. Arbeidstakerne har altså til en hver tid mulighet til å fortsette i arbeid og opptjene mer i pensjon på sikt, mens uførestønad er låst fast til inntekten da en ble ufør. 
----


Nyhet NRK:
Beregninger fra NAV viser at to 62 år gamle personer med samme inntekt ender opp med flere tusen i forskjell i årlig alderspensjon ettersom de blir uføretrygdet eller ikke.
Hvis de begge tjente 454 000 kroner, og den ene går ut i uføretrygd blir forskjellen på alderspensjonen når de når 67 år på 6200 kroner årlig.Til tross for at det blir levealdersjustering også for uføre, vil en som blir ufør før han blir alderspensjonist tjene på det.


Dette ser ikke greit ut. Svelger man denne nyheten rått, kan en komme til å tro at det lønner seg å bli ufør. Men her må de være en svikt i logikken.
 1. Går en ut i fra at Olsen blir ufør når han er 66, vil han nok få 6500 mer i årlig pensjon enn Hansen som arbeider til han er 67. Men Olsen vil fra han er 66 til 67 trolig gå ned minst 30 % i inntekt, når han går fra lønn til uføretrygd, dvs 136 000 kr mindre det året. Det går altså 20 år for dette krone for krone er tjent inn igjen i forhold til han som stod i arbeid.(Med en pensjonsordning i tillegg til uførepensjon fra NAV, kan Hansen med 454 000 kr i lønn, regne med å få 318 000.kr. Uten pensjonsordning vil differansen bli langt større).
 2. Skal Olsen spekulere i å få uføretrygd like før han går av med ordinær pensjon, må han planlegge svært nøye. Prosessen med lege og NAV-vurdering tar så lang tid, at han nok må begynne i god tid, med fare for plutselig å få saken godkjent, med tilsvarende mer i inntektstap. Saken egner seg altså dårlig til selv å bestemme tidspunktet.
 3. Til sist: Den som er i arbeid de siste årene fram mot pensjon, har hele tiden muligheter for lønnsøkning i visse typer stillinger. Den uføre er plassert på det på den tiden en blir ufør, og kan i beste fall håpe på at den blir prisjustert til en hver tid.
 
Hvis min logikk har en logisk brist, vil jeg gjerne ha tilbakemelding på det.
Utifra et økonomisk perspektiv kan det altså synes lite lønnsomt å bli ufør. Så er det heller ikke økonomiske vurderinger som gjør at en blir ufør. Uførepensjon er det sikkerhetsnettet vi har når vi ikke makter å delta i arbeidslivet slik en egentlig ønsket.

Også om ny uførepensjon: Lavere fribeløp - høyere inntekt.

3 kommentarer:

 1. Når det gjelder tabloide oppslag, så må de tas for det de er, tabloide oppslag slik at media får flere lesere og høyere fortjeneste. Er ingen som velger uføretrygd som karriere. Og man skal være utrolig god med timinga for å få det til som i eksemplet du viser til. Mest sannsynlig vil en som nærmer seg pensjonsalderen bli gående på andre ordninger fram til fyllte 67.

  SvarSlett
 2. Jeg tror at oppslag som dette er med på å mistenkeliggjøre den/de som blir uføretrygdet.
  Det er ikke noen god karriere, for mange er det et regelrett "slag i trynet".
  Men det er vel som Kamelryttersken sier over. Klikkraten blir vel høyere om man kan fyre opp under folks fordommer.
  Godt innlegg, hyggelig å svinge innom.
  Vennlig hilsen Mormor

  SvarSlett
 3. Takk for gode kommentarer. Nyttig å høre hva andre tanker.

  Og rent nostalgisk å få besøk av mormor. Mi mormor ble 101 år og var mitt store forbilde. Hun så lyst på livet!

  Ta gjerne turen innom igjen! Mormor serverte alltid kaffe og havrekjeks med brunost(eller pleskner), og det var stadig folk innom hos henne.

  SvarSlett