onsdag 23. mars 2011

Ikkje skyt bodberaren!

Ikkje skyt bodberaren!
 • Kven er NAV?
 • Per og Kari er ikkje NAV.
 • Korleis blir tilbodet frå NAV betre?
 • Ikkje ved å gjera dei tilsette der til duknakka menneske som ber om orsaking for at dei arbeider der.
Eg var ein gong lærar. Lærarhets gjorde meg ikkje til ein betre lærar. Eg var ein gong heiltidspolitikar. Politikarforakt gjorde meg ikkje til ein betre polititkar.
NAV må bli betre; dei tilsette må kursast, tenestene må samordnast, effektiviteten må opp og sakspapirflyten må bli longt betre. Men kvifor skulle dei tilsette "på golvet" ta ansvaret for alt dette.
Viss ein ikkje er tydeleg på at det er systemet og dei politisk og administrativt ansvarlege som må ta ansvaret for problema, skaper ein berre eit problem ekstra: Nav-tilsette med dårleg sjølvbilete og dårleg sjølvtillit som igjen gir dårlegare hjelp. Det tener ingen på.

5 kommentarer:

 1. Ved å skyte på de NAV-ansatte så bidrar en til å gjøre kvaliteten dårligere. Da finanskrisen satt inn for alvor og NAV fikk streng beskjed om å prioritere dagpengesaker, førte dette til at andre saker ble lagt på is. Så begynte kritikken å vokse overfor dårlig saksbehandling og bruker opplevelser. NAV lokal gjorde bare det de fikk streng beskjed om, men det er førstelinje som får kritikken og kjenner børa. I Hordaland i dag så er det nå NAV-lokalkontorer som må si ifra seg ansatte til fordel for de kontorene som ikke fungerer like godt. I utgangspunktet en rasjonell greie, men de som sammen som kollegium har gjort en kjempeinnsats for å få ting til, må igjen gjøre seg klare for nye hugg.

  SvarSlett
 2. Enig. Det blir fort mye belastning, også på de dyktige.

  Ellers er det bemerkelsesverdig hvor lett det er å fyre løs når det gjelder å plassere skyld. Det er som om det gjør saken noe bedre. Selvfølgelig vil de som blir beskutt gå i forsvar, da gjerne i skyttergravene, også om de har alt sitt på det tørre. En vond spiral.

  Å tale vel om, blir sant ehr, som så ofte ellers.

  SvarSlett
 3. Et paradoks er jo da det kuttet i tiltaksplasser som regjeringen nå skal foreta. Tiltaksplassene har jo sin berettigelse i det at en del som er i utkanten av arbeidslivet trenger noe mer støtte enn det NAV kan gi med sine ressurser.
  En nærliggende konklusjon er da, tenker jeg, at regjeringa egentlig er såre fornøyd med de uføretallene som er per i dag. Bjurstrøm uttalte også at sysselsettingen i Norge er uvanlig høy, noe som jo stemmer. Det er gode årsverk å hente hos dem som i dag mottar en varig uførestønad som ønsker aktivitet eller som mottar AAP men ikke klarer å føre sitt eget attføringsløp uten støtte.
  Jeg er igjen redd for at det er budbringeren som blir skutt etter, og da er det jo naturlig å søke dekning.

  SvarSlett
 4. Har du en link til mer stoff om planen om å kutte tiltaksplasser?

  SvarSlett
 5. Har sendt deg noe stoff på mail. Forøvrig vil jeg anbefale alle som er interessert i emnet om å følge bloggen til Johan Martin Leikvoll i Attøringsbedriftene. han har også en blogg som tar opp det dagsaktuelle innen uføredebatten og attføringsfeltet.

  SvarSlett