mandag 13. mai 2013

Surrogati - Lånt kropp, "eigen kropp"?

Det vert hevda at surrogati kan forsvarast: Den som ynskjer eit barn og har pengar, men ikkje barn, kan kjøpa ei teneste av ei kvinne som kan få barn og treng pengar.

Men så kjem ein til kvardagan og problema og prinsippspørsmåla står i kø. No er ei ny problemstilling dukka opp: Kven skal avgjera om barnet skal aborterast om det ikkje er friskt? Mora som ber barnet, eller ho som betalar for det?

http://blog.sfgate.com/sfmoms/2013/03/05/surrogate-mom-refuses-to-abort-fetus-with-birth-defects/

Det absurde i dette spørsmålet er at abortkampen er vunnen med å nytta omgrepet "kontroll over eigen kropp". Men når ein kan få større omsorgsoppgåver enn forventa fordi barnet er sjukt og ligg i  magen på ei anna kvinne, gjeld ikkje prinsippet om kontroll over eigen kropp lenger. Då gjeld: Kontroll til den som har pengemakt.

Flukt frå stat til stat for å berga livet til det ufødde barnet i denne historia, gjer inntrykk.


Saka fann eg via:
11m
Surrogati er ikke lett. Vi er avhengig av tydelige regler: "Surrogatmor nekter å abortere utviklingshemmet foster"4 kommentarer:

 1. Trenger alle slag for å lage en hel verden.
  Klem :)

  SvarSlett
 2. Ja, hvem kan bestemme?
  Vi var heldige og diskuterte dette med surrogatmoren før det ble gjort noen faste avtaler. Hva mente hun om abort? Hun er katolikk, altså er det problematisk for henne å utføre en abort. Selv er vi mer moderate, men å ta livet av et barn er uansett ikke vår intensjon. Vi ville sammen skape et liv, ikke ta et. Uansett feil og mangler - vi måtte ta det vi fikk:) Vi valgte sammen med vår nydelige surrogatmor å kun diskutere abort dersom fosterets tilstand ikke var forenelig med liv - eller om surrogatmorens liv var i fare. Vi snakket om disse vanskelige tingene sammen med en rådgiver, men valget var vårt (altså mor, far og surrogatmor sammen) i fellesskap.
  Så sånn kan det faktisk gjøres, men det forutsettes jo at man kan ha en dialog med surrogatmoren om disse tingene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for din kommentar!
   Som du nok forstår av innlegget mitt, har jeg problemer med det etiske i surrogati. Men jeg har stor respekt for den dialogen dere har hatt, og den respekten dere har vist for moren syn i tilfelle det skulle bli mistanke om sykdom.

   Slett