onsdag 31. juli 2013

Øvre aldersgrense i arbeidslivet hindrar nederlag

"Jeg hadde den lykke å få lov å stå i jobben min i to år etter fylte 70 år. Slik var det avtalt, og jeg følte meg priviligert. Men hvordan skulle min arbeidsgiver bli kvitt meg hvis dette forholdet skulle vare i årevis og etter at jeg ikke lenger var i stand til å skjøtte mine plikter? Kanskje ville han oppdage det før meg. Det ville være et forferdelig nederlag for meg om jeg skulle gå ut av arbeidslivet etter å være oppsagt som udugelig"
                   Helge Klingberg, landskapsarkitekt i Stokke, Vårt land 30.juli 2013, (utdrag av lesarinnlegg)

Godt sagt av Helge Klingberg. Og godt at ein over 70 kan skriva slikt. For me andre er jo så redde for å seia det rett ut. Og for tida er det mest politisk korrekt å seia at arbeidstakarar bør vera aktive så lenge som råd. Det er ein god tanke, men bør ikkje koblast opp mot retten til å stå i arbeidet, rett og slett fordi det ikkje er så enkelt som det høyrest ut. Klingberg har med klar tale sagt kvifor.

Å ta vekk aldersgrensa i arbeidslivet kan visa seg å vera godt meint, men dårleg gjort.

4 kommentarer:

 1. Enig med deg, dette var veldig kloke tanker. Den mannen har god selvinnsikt. Er også enig med dine refleksjoner rundt dette å la folk stå i jobb så lenge de selv ønsker. Enkelte burde ikke det. Kanskje kunne man heller starte med å øke pensjonsalderen for de yrkene som har ekstrem lav pensjonsalder, som politiet og forsvaret? Eller er det som å banne litt i kirka? Jeg tror at mange som idag har sin jobb der er i ganske god fysisk form, sammenligna med da ordninga ble innført. Har opplevd at en personer som er ansatt i en av de nevnte etater har ymta at uføre burde (tvinges) ut i jobb. Som delvis ufør følte jeg meg tråkka på da, men klarte ikke å si noe. Skulle jeg oppleve det igjen, er jeg sterkt frista til å si noe av det jeg nevnte ovenfor.

  SvarSlett
 2. Som så mye annet som er godt ment, men kommer uheldig ut.
  Det er godt å være i stand til å arbeide selv etter man har fylt sytti, men uansett, det er ikke alle og alt som kan utføre og utføres på forsvarlig måte. For mennesket eldes og med dem kapasitet og evner. Fy for å ha sagt det.
  Men slik er det bare :)
  Mormorklem :)

  SvarSlett
 3. Har ikke så lyst til å bli gammel jeg. :( Har mest lyst til å være her. Akkurat her i min villfarelse. Klatrer fremdeles i trærne og flørter med steiner og stubb. Så... Aldersgrense? Gjør man det på jobb, så blir de veldig forvirra. Tar feil av alder osv. :D
  Koser Marit en god dag. ;)

  SvarSlett
 4. Takk for tilbakemeldingar, alle tre. Eg har vore offline ei stund, og har ikkje vore inne her og kommentert før no.

  SvarSlett