tirsdag 2. oktober 2012

Ja, - er det ikkje fælt?

Ein svært tunghøyrt mann var ivrig etter å koma seg ut på det faste kaffetreffet om føremiddagen. Kona lurte på kvifor det var så viktig for han å møta dei andre. Han høyrte jo så lite, så han kunne ikkje få så mykje med seg i samtalane. Ho lurte derfor på om han ikkje opplevde å sitja der utan å kunne fylgja samtalen. Men han hadde svaret klart:


- Å, nei. Med passe mellomrom, når det blir ei pause i praten, seier eg: "Ja, er det ikkje fælt", og då er eg med i samtalen att.

Det er mange debattprogram for tida. Og eg er ivrig sjåar. Ofte blir eg engasjert også. Så engasjert at det tyt ut både på Twitter, blogg, facebook og i avisspalter. Samstundes undrar det meg at når ein skal drøfta ei offentleg teneste, får me stadig servert traurige greier. Alt er fælt i "verdas rikaste land".

Sjølvsagt blir det lite debatt om ein i utgangspunktet er for nyansert. Og sjølvsagt skal svake sider ved samfunnet vårt rettast opp att. Avvik skal meldast og fylgjast opp. Folk skal stå ansvarleg for val dei gjer på vegne av andre.

Partipolitisk vinst skal det visst vera å henta på å nytta store ord. Kanskje fleire skulle ta ei ekstrasløyfe i tankebanen før dei skyt i veg? Korleis ville eg ha gjort dette om eg sat med ansvaret? Er det realistisk å løysa dette på kort sikt? Er dette unntak eller regelen?

Programleiarar må no berre setta sakene på spissen, om dei vil. Problemet er at dei sprer ei haldning til at alt er så fælt. Det er det ikkje.


Til ettertanke frå Twitterstraumen:
 
Følg med tiden, men ikke med strømmen, for strømmen går alltid nedover. (NN)

3 kommentarer:

 1. Store ord og fett flest sitter ikke fast i halsen, sa farfar.
  Jeg vet ikke jeg, krisemaksimering "det går loddrett til h ... om dette blir valgresultatet, og spissformulering blir brukt til overmål, noen ganger, synes jeg.
  Litt edruelighet i ordvalg hadde kan hende ikke vært dumt?
  Ha en fin dag :-)
  Mormor

  SvarSlett
 2. Det der er jeg jaggu enig med deg i Marit. Veldig enig. Alt er ikke så fælt. Noen mennesker liker jo veldig godt å ri på en fæl "bølge". Jeg kan godt høre på en liten stund, men så går jeg.
  Ønsker deg en fin helg. :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes så mange debatter er kjedelige, iallfall såkalte politiske debatter på tv. Nyansene kommer sjelden fram og motsetningene er noen ganger så store at de blir uinteressante. Det sier vel litt om at forskjellen mellom partiene ikke er særlig stor. Det virker iallfall som om motsetningene skapes for kameras skyld.

  Enig i at ting i det store og hele er bra her i landet, men de som sliter sliter mye og da hjelper det ikke å vite at om de hadde bodd i et annet land ville de hatt det enda verre.

  Herlig begrunnelse og taktikk av den eldre herremannen! Takk for at du deler!

  SvarSlett