mandag 18. juni 2012

Å synleggjera mennesket, ikkje handicapet

Ja, han har rett, Terje Carlsen, sosiolog og skribent, som skriv om Prisen for et usynlig handicap. Han synleggjer den smerten mange kjente då me såg Ingen grenser i vinter. Det var ein sjeldan smerte. Me visste at kvar einaste deltakar som var med hadde gitt alt, alt av krefter og motivasjon, og vel så det. Me visste at dei fortente all heder og ære dei kunne få.
Likevel; Det var ein bismak. Kor mange uføre blei ikkje sett i ein enda vanskelegare situasjon? Når folk utan armar og bein, syn og hørsel klarer dette, kvifor klarer ikkje dei meir som ser ganske så friske ut?


Det er like mange svar som det er uføre. Nokon ville nok makta å gjennomføra noko liknande. Nokon ville blitt pleietrengande etter dei første motbakkane, for resten av livet. Andre har såkalla usynlege plager som det er vanskeleg å setja ord på eller visa fram.


Utilstrekkeleg, ikkje frisk sjuk.
Kvifor kan me ikkje berre dele verda og tankane i to: La alle som maktar mykje, få den ros dei fortener. Og så la dei andre som ikkje kan yta noko slikt, få vera utanfor synsvinkelen, utanfor samanlikninga?
Kanskje mange eigentleg gjer nettopp det, og då er ikkje program som Ingen grenser til noko skade. Men mange kjenner nok på at dei taper, også kampen om å vera frisk sjuk. Med usynleg handicap trekker ein seg så tilbake, og blir som person endå meir usynleg, i fare for å bli vurdert som utilstrekkeleg i sin svakhet.


Det er ikkje eit poeng å gjera usynlege plager og sjukdomar synlege. Det gjer ikkje dagen betre for nokon. Men det er eit stort poeng å gjera menneske med usynlege plager synlege som einskildmenneske.


"Å finna si matte"
Sjølv har eg ikkje usynlege plager. Det synest når eg ligg på golvet i formannsskapet og kommunestyremøta. Men skadene i ryggen synest ikkje når eg reiser meg opp, for då kan eg både gå og stå, og ser svært så frisk ut. (Når eg ikkje kan det, ser dei meg ikkje, og utgreiing om mi helse , har ingen krav på).


Eg har nådd eit stort mål: På møta, etter fem år dragande på matta mi, opplever eg at journalistar, kommuneadministrasjon og lokalpolitikarar ikkje ser matta. Dei ser meg. Då kan eg delta på mine premiss.


Eg skulle ynskje mange med skjult handicap, som har mykje meir å bera enn eg har, kunne finna "si matte å liggja på", - kunne få vera synlege med sine eigne avgrensingar og sine løysingar, utan å måtte forklara eller forsvara seg. Det er mennesket som skal bli sett, bli synleg, ikkje det usynlege handicapet.

PS Av og til går det faktisk an å vera takksam i uføret.

5 kommentarer:

 1. Det ønsket deler jeg fullt ut. Men det er lettere å se på utsiden. Vi dømmer gjerne etter den. Det du setter fingrene på, er jo det jeg også sier. Når vi ikke kan eller orker. Når hverdagen vår er for komplisert, da holder vi oss vekk. Vi blir usynlige.
  Det er på sett og vis selvvalgt, men veldig nødvendig, for den enkelte.
  TAKK for et godt innlegg.
  Mormorklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom fleire aksepterer mangfaldet, er det kan henda lettare å ikkje velja vekk å vera synleg?

   Slett
 2. Takk for et godt og viktig innlegg. Jeg tenker ofte på dette, når media byr på slikt som Ingen grenser. Ikke til forkleinelse for de som er med der og bryter sine grenser.
  Men det finnes usynlige helter, og det finnes slik jeg ser det noe jeg kunne kalle "heltedådig" i å leve i livet slik det er, og kanskje la "heltedåden" bestå i å ikke streve etter noe annet enn "det som er".
  Bare et lite sukk fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å leva livet slik det er, er for mange det høge hinderet dei må forsera kvar dag.
   Takk for tilbakemelding om at tankane mine gav gjenklang.

   Slett
 3. Takk for et tankevekkende og godt innlegg. Har selv en sykdom/diagnose/(funksjonshemming?) som ikke vises. Og de dagene jeg føler meg verst, "kler" jeg meg opp. Har et velfylt klesskap og liker å være velkledd. Samtidig ligger det under overflata og gnager: Er jeg egentlig så syk? Har jeg kanskje blitt en sånn Polyanna som leker "være-glad-leken"? Jeg lever et liv i balanse, er delvis ufør og delvis i jobb. Jobben får ikke alle kreftene mine, jeg har litt igjen til familien også. Men jeg hører av og til kommentarer fra andre, ikke retta mot meg, men mot "noen". Og jeg føler at slike kommentarer treffer meg, at de går inn på meg. Jeg er ikke tøff nok til å fronte det, til å "stå fram" med diagnosen min, selv om den er godkjent og har et eget nr på diagnoselista.

  SvarSlett